Amarant u amanet
Prebiram sinoć po semenkama preostalim za setvu i naletim na teglicu sa amarantom.
Na portalima i blogovima kažu da je za naše podneblje amarant relativno nova namirnica koja postaje sve popularnija zbog svoje hranljivosti. sa čim se ja i ne slažem jer znam da je štir spremala moja baba koja je to videla od njena babe, i tako dalje unazad.
Amarant liči na proso. Iako po poreklu nije žitarica, po sastavu podseća na njih.
Poreklom je iz Južne i Srednje Amerike gde je imao važnu ulogu u ishrani američkih plemena i od njega se pravilo brašno mlevenjem ili se kuvao poput drugih žitarica. U staroj Grčkoj se smatrao svetom biljkom. Postoji veliki broj vrsta amaranta, bilo divljih ili dobijenih kultivisanjem.
Sadrži više proteina od drugih žitarica pa se koristi i za pravljenje proteinskih pločica. Od njega se pravi i kaša, poput ovsene. U kašu od amaranta možete dodati cimet, bananu i drugo voće, bademovo ili kokosovo mleko ili jogurt.
Teško je nabrojati lekovita dejstva koje amarant na ljudski organizam. Osim što jača nervni sistem, pozitivno utiče na moždane funkcije i metabolizam. Podiže imunitet i daje snagu. Savetuje se u ishrani mališana, trudnica i starijih ljudi. Ukoliko dva do tri puta nedeljno uz doručak pojedete porciju amaranta, zaštitićete se od kijavice, gripa i prehlade.
Esencijalne masne kiseline kojima obiluje, čine ga odličnim saveznikom u borbi sa različitim kardiovaskularnim oboljenjima. Ukupne masnoće u krvi smanjuju se svakodnevnim korišćenjem amaranta u ishrani. Fitosterol, vitamin K, kalijum, vitamini A, C i E, ali i vlakna koja smanjuju absorbciju masnoća u organizmu, doprinose očuvanju kardiovaskularnog sistema.
Jačanje krvnih sudova takođe je jedna od značajnih uloga esencijalnih masnih kiselina koje se nalaze u amarantu. Posebno flavonoidi - rutin koji jača krvne sudove pa koristi kod problema izraženih vena i kapilara. Za tretman ovih problema možete koristiti i hladno ceđeno ulje amaranta.
Sadrži visokokvalitetne proteine pa se konzumiranjem ove žitarice utiče na stvaranje mišićne mase. Ovi proteini mogu se naći u listovima i u stabljici biljke a ne samo u plodu. Listovi i stabljika koriste se i u ishrani životinja upravo iz gore pomenutog razloga. Amarant mogu koristiti aktivni sportisti i deca u razvoju. Proteini koji se nalaze u amarantu pomažu pravilnom u rastu i razvoju.
Izuzetno je koristan u trudnoći i dojenju pa se preporučuje trudnicama, doiljama i maloj deci. Folna kiselina kojom obiluje pomaže izgradnji nervnog sistema ploda. Folna kiselina pozitivno utiče na sprečavanje tzv „defekta neuralne cevi“ kod novorođenčeta. Odnosno, sprečava probleme kod razvoja lobanje i kičme ploda.
Za osobe koje su gojazne i koje žele da smanje telesnu masu amarant je odlična namirnica. Velika količina vlakana koju sadrži učiniće da se brzo osećate siti ali i nutritivni sastav, vitamini i minerali kojima obiluje, učiniće da vašem organizmu u toku restrikcija u ishrani ništa ne nedostaje.
Ukoliko želite da detoksikujete organizam amarant je odlična namirnica koja će vam pomoći. Amarant sadrži peptide u velikim količinama. Peptidi imaju antiinflamatorno dejstvo i neutrališu slobodne radikale. Pomoći će vam ukoliko imate zapaljenske bolesti kostiju zglobova i mekih tkiva. Kalcijum u amarantu utiče na gustinu kostiju pa je dobro koristiti ga kod preloma, bolova u zglobovima i kod osteporoze.
Jestivi su i listovi, u salatama, i semenje, u varivima, kašama, poslasticama , i kao bezglutensko brašno.
Recept za bezglutenski hleb:
Samlevenog amaranta 200 grama (brašno)
Heljdinog brašna 200 grama
Semenke golice (bundeve) 50 grama
Semenke lana 50 grama
Semenke suncokreta 50 grama
Pola litre mlake vode
Kašičica soda-bikarbone
Dve supene kašike maslinovog ulja
Kašičica soli
Od navedenih sastojaka umesite testo. Ostavite testo da odmori jedno sat vremena, a možete ga napraviti i veče pre pečenja, dakle napravite ga uveče za ujutru. Pecite ga sat vremena na 180 stepeni.
Budi kao Vlajna, ostavi deci Amarant u amanet.
Do sledećeg čitanja zagrljaj.